вторник, 17 март 2020 г.

Делиберативна демокрация в ЕС: Противодействие на популизма с участие и дебат

Сборникът Deliberative Democracy in the EU: Countering Populism with Participation and Debate ("Делиберативна демокрация в ЕС: Противодействие на популизма с участие и дебат") с редактори Стивън Блокманс и София Рюсак, съдържа интересни идеи за усъвършенстването на гражданкото участие. А причини да се търси такова усъвършенстване има много...

Старата увереност в неизбежността на демокрацията, чиито основи бяха бетонирани от Фукуяма, днес е застрашена както от нелибералните популисти в установените демокрации, така и от крехките коалиционни правителства, които се опитват да задържат центъра. Макар че представителната демокрация остава най-добрата налична форма на управление и повечето граждани на ЕС да я предпочитат, удовлетвореността им от това как тя се прилага, варира значително в целия съюз. Сред забелязваните слабости са високите нива на политическа корупция, ниската устойчивост на дезинформация и дистанцираните от гражданите управляващи елити.

И все пак, съществува известна надежда, че има неща, които могат да помогнат за спасяването на европейската демокрация от натиска на популизма. Сред тях са възможността чрез по-преки пътища гражданите да изразяват своите притеснения и предпочитания; съвещанията на представителни органи, основани на факти; и стабилните механизми за търсене на отговорност от правителствата.

Сборникът съдържа предложеният по четири кумулативни критерия, използвани от съвременните политически теоретици за оценка на здравето на демокрацията: включване, избор, обсъждане и въздействие. Авторите предлагат прагматични идеи за укрепване на представителната демокрация както на национално, така и на равнище ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар