събота, 28 септември 2019 г.

Интерсекционността в помощ на съвещателните практики

Попаднах на статия от Marta Wojciechowska, озаглавена How to design deliberative democratic assemblies in an inclusive way: a recommendation for policy-makers.

Авторката смята, че демократичните иновации, включващи гражданите, ефективно средство за преодоляване на политическите безизходици. Под демократични иновации разбираме "специални институции, които допълват съществуващите представителни институции." Wojciechowska разграничава два широки типа иновации, налични понастоящем.

Първият тип са събранията на гражданите, при които група граждани се събират, за да обмислят и да отправят директни препоръки на политикатам например т.нар. участие в бюджетирането. Други нововъведения са т.нар. мини-общества, които представят в умален вид демографската структура и характеристики на обществото, но в толкова малък мащаб, че да може да се постигне викококачествено ниво на обсъждане, като т.нар. съвещателни анкети.

Въвеждането на иновациите е особено важно за т.нар. обезвластени хора. Според автора, от гледна точка на интерсекционността, съществуващите съвещателни демократични иновации изглеждат доста изключващи. Те обикновено се фокусират върху една отделна категория идентичност наведнъж. Освен това някои демократични иновации са дори слепи за идентичността при избора си на участници - например, като разчитат на самоизбор или случаен подбор при набиране на участници. Изследванията показват, че самоизборът води до свръхпредставяне на някои групи, докато случаен подбор може да доведе до пропускане на цели сегменти от обществото.

Ето защо Wojciechowska препоръчва организаторите на съвещателни (делиберативни) инициативи да бъдат по-сензитивни към въпросите на интерсекционността, да се увеличи агентството на членовете на групите в дадените събития, и да се диверсифицират контекстите, в които се организират тези събития.

*******
Статията е базирана на публикувания по-рано научен текст Towards Intersectional Democratic Innovations в сп. Political Studies.

Няма коментари:

Публикуване на коментар