четвъртък, 1 август 2019 г.

Може ли гражданското участие да възроди демокрацията?

Много любопитна статия на Richard Youngs за пробиващите си път нови инициативи и демократични иновации за по-активно включване на гражданите.


In Europe, initiatives to increase citizen participation have made substantial progress, but there are severe difficulties to overcome if these participative forums are to address the core issues of democratic decline and contribute more significantly to its restoration.

Янгс твърди, че "...методологическото качество на много от тези инициативи за участие се подобри значително през последните години. След години на опити и грешки експертите постигнаха съгласие относно процедурите, необходими за генериране на висококачествено гражданско участие, което се върти около дълбоко и балансирано обсъждане [deliberation - бел.м.]. Такива мерки включват подбор на участници чрез произволен жребий; методологичен преход от широки дискусии за определяне на дневния ред към по-конкретни решения; включване на експерти; структуриране на обсъждането по начини, които избягват поляризационния дебат; и правене така, че публичните власти да се ангажират с резултатите от форумите за участие. 

Нарастващият брой успешни примери за участие помогна да се разсеят съмненията дали гражданите наистина искат да участват в процеса на вземане на решения или могат да участват открито със сложни политически дебати. Множество доказателства предполагат, че инициативите за участие могат ефективно да ангажират гражданите в конкретни дебати, а участниците често се сближават около договорен компромис. 

Но с увеличаването на търсенето на форуми за участие, необходимите методологически стандарти започнаха да се изплъзват. Няколко скорошни примера в Европа показват как плитки и прибързано разработени инициативи се представят като „демократично участие“, когато всъщност те не представляват напредък в какъвто и да е смисъл. Някои скорошни форуми за участие не са особено съвещателни [deliberative - б.м.]; някои от тях са напълно съвещателни, но със сравнително ограничено участие. Тъй като европейските правителства все повече се чувстват задължени да демонстрират консултации с гражданите, те ще бъдат по-изкушени да отметнат кутийката [check the box - б.м.] с еднократни конференции и други подобни. Гарантирането, че методологичните стандарти се поддържат и че участващите министерства отделят достатъчно ресурси за участие, ще изискват нова бдителност." 

Следва представянето на интересни наблюдения и размисли, както и на някои случаи от Европа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар