неделя, 4 август 2019 г.

21st Century Town Meeting - Градска среща от 21 век

21st Century Town Meeting е интересен метод за гражданско участие, който намерих в сайта Participedia. Разработен е от организацията America Speaks и има за цел да ангажира гражданите в обществените решения, които влияят на живота им. 


Методът позволява на голям брой хора да обсъждат важни теми едновременно в малки групи, използвайки технологията за реакция на аудиторията. Участниците са обикновени граждани без конкретен опит в дискутираната тема. Като цяло те не са заинтересовани страни или професионални лобисти.

Методът има 4 стъпки: 

1. Набиране на участници 
Набирането става на случаен принцип, като единственият критерий за избор е да се спазва представителна стратифицирана демографска извадна на населението. 
2. Информиранеи учене
Преди срещата участниците получават информация по темата. Тази информация трябва да е безпристрастна, балансирана и непартизанска. 
3. Среща - дискусия и гласуване 
Процедурата на обсъждане протича в  градската зала или друго обществено място. Участниците се разполагат на маси по 10 до 12 души и обсъждат въпросите и темите, под ръководството на независим модератор. Всички груп следват един и същ дневен ред, така че дискусиите протичат паралелно. Наред с модератора, на всяка маса е зачислен човек, който записва дискусиите на компютър, свързан в мрежа с другите компютри. Така аргументите и решенията на всички маси се получават на едно място по едно и също време. Обобщенията на резултатите са достъпни за всички участници за коментиране и гласуване, като за целта използват индивидуални електронни клавиатури, които се раздават още в началото на срещата. Използването на електронни клавиатури или „системи за реакция на аудиторията“ (audience response systems, ASRн на български абревиатурата е СРА) е съществена характеристика на формата Градска среща от 21-ви век. СРА позволява на организаторите да провеждат периодични социологически проучвания и гласове през цялото събитие, а отговорите не само се изчисляват, но и се показват на екраните, за да дадат незабавна обратна връзка на участниците и организаторите. 
4. Докладване
На този етап, преди края на срещата организаторите създават доклад, който съдържа резултати и препоръки, които те разпространяват на участниците, лицата, вземащи решения, и медиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар