неделя, 28 декември 2014 г.

Сценарий: Зомбита в двора

Представете си, че като Рик Граймс от сериала "Живите мъртви" се озовете в свят, в който огромното мнозинство от хората са станали зомбита, а малкото оцелели се опитват да се спасят от тях и от някои озверели човеци. Колкото и да е фантастично на пръв поглед, едно "ами ако..." може да се превърне в чудесна акробатика за умовете ни.

Тази година стана известен т.нар. Зомби план на Пентагона, който по същността си е Ръководство за планиране на извънредни ситуации (Contingency planning guidance).*

Не на шега, а съвсем наистина, през 2011г. специалистите от министерството на отбраната на САЩ разработили обучение за екипите си за действие при крайно нетипични и неконтролируеми ситуации. Целта на плана, наречен CONPLAN 8888, е да подготви армията за предприемене на действия за запазване не-зомбираните хората от зомбитата. Подчертавам - става дума за обучение в планиране, а не за реална заплаха, или за нечия параноя. 

Сценарият CONPLAN 8888 следва тристепенен подход за осигуряване на тези цели от 1) поддържане на защитен периметър за защита на човешкия живот; 2) провеждане на операции, чрез които ще се изкорени заплахата от зомбита; и 3) подпомагане на държавните органи при възстановяването на реда и закона.

Ценното в плана е, че взема предвид много и различни страни на кризисната ситуация (включително възможността за политическа, социална и/или икономическа настабилност, за упадък в готовността на съюзническите армии, за възможните реакции на други държави, с които САЩ нямат толкова приятелски отношения и т.н.) и помага на обучаемите да си създадат цялостна картина за нуждите, опасностите и полезните ходове. 


- - - - - - - - - 
* Достоверността на плана се потвърждава от авторитетни медии като Форбс, Бизнес инсайдър, Форин полиси и др.

CONPLAN 8888 by JDStuster

Няма коментари:

Публикуване на коментар